swaziland

2013

In april 2013 werd er een bezoek gebracht aan de Sandla pre-school en de Ntuthukweni primary school, beiden in Mbabane.

Voor de Sandla pre-school zijn door de stichting 32 sweaters aangeschaft om de kinderen een warme winter te laten hebben.

Voor de Nhuthukweni school is de stichting een project gestart om van een braakliggend terrein landbouwgrond te maken inclusief een schuur. Hierover zal later meer informatie worden verstrekt. Bedoeling is om eind 2013 een golftoernooi te organiseren waarvoor de opbrengst aan dit doel wordt besteed.

Er is ook gesproken met koningin Sibonelo Mbikiza (1e vrouw van koning Mswati III) en met Dennis Masina (adoptiezoon en tevens profvoetballer in Zuid Afrika) over het opzetten van de Yuki Academy.
Dennis Yuki Masina is een profvoetballer uit Swaziland, die, mede door zijn talent, gevoetbald heeft in België en nu nog in Zuid Afrika. De opzet van deze academy is om de (voetbal) jeugd in Swaziland een kans te geven om hun mogelijkheden te ontplooien. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes.
Naast de sport, gaat het er ook om om hen bewust te maken van de problemen die er in het land zijn.

De missie van dit project is dan ook:

- Opleiden van jongeren en het creëren van werkgelegenheid door het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen die in het land aanwezig zijn.
- Jongeren van Swaziland leren om te gaan met HIV/Aids en om ervoor te zorgen dat ze betere levensvaardigheden krijgen.
- Hoog ontwikkelde voetballers op te leiden met betere levensvaardigheden, die daardoor een betere kans maken in het gewone leven, maar ook in hun voetbalcarrière.

De structuur van de academy ziet er als volgt uit:
·      Verblijfruimte voor de spelers en coaches
·      Sporthal
·      Sportvelden
·      School
·      Veld voor akkerbouw
·      Gezondheidscentrum

2003

In 2003 gingen Saar en Robert naar Zuid-Afrika voor pleasure en business. In Polokwane, Limpopo provincie ontmoetten zij Dennis Masina. Dennis is een Swazi, die profvoetballer is in Zuid Afrika. Vanaf die ontmoeting is Dennis een "geadopteerde zoon" binnen het gezin van Saar and Robert.

In een van de verhalen vertelde Dennis hen over de armoede in zijn vaderland. Door dat verhaal organiseerde Saar en Robert iets voor de weeskinderen in Swaziland. 3 bedrijven in Nederland (Prenatal, Babycentrale Klop in Papendrecht en Burgerhout Baby Superstore) werden benaderd voor donaties. Deze bedrijven boden kleding en dekens aan en in december 2007 konden Saar and Robert deze produkten overhandigen aan de minister van gezondheid in Swaziland en de directeur van het weeshuis in Nhlangano (Swaziland)